Kan je hypotheek een opknapbeurt gebruiken?

Kan je hypotheek een opknapbeurt gebruiken?

Je hebt je hypotheek een tijd geleden afgesloten, zeker een paar jaar geleden en misschien zelfs wel in de vorige eeuw.
Grote kans dat je hypotheek dan een opknapbeurt kan gebruiken. Wil je meer weten over wat je kunt doen en wat het kan opleveren? Lees dan verder en neem daarna eventueel contact op voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie.

Overstappen naar een andere rente-risicoklasse

Bij de aanvang van je hypotheek was de hoogte van je hypotheek waarschijnlijk een stuk meer dan de waarde van je huis. Hierdoor liep de bank extra risico: als je de rente en/of aflossing niet meer kon betalen en de bank besluit om daardoor je woning te verkopen, dan zou met de verkoopopbrengst van je huis misschien niet de gehele lening kunnen worden terugbetaald. Ter compensatie van dit hogere risico, betaal je een hogere rente. Hoe hoger de waarde van je huis is ten opzichte van de hoogte van de lening, hoe kleiner het risico voor de bank en hoe lager de rente kan worden.

De kans is er dat je nu nog steeds die hogere rente betaalt, terwijl de bank dat risico al lang niet meer loopt. Je woning kan inmiddels in waarde gestegen zijn en waarschijnlijk heb je ook al een deel van je lening afgelost.

De rentevast periode openbreken en gebruik maken van de huidige lage rente

Op dit moment zijn de rentes historisch gezien erg laag. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie kun je de rente nu 10 jaar vast zetten voor 1,73%. Misschien betaal je nu wel 4% tot 6% rente. Bij een hypotheek van € 200.000 houdt dat in dat je tot € 425,- per maand kunt besparen.

Maar de bank werkt daar helaas niet zomaar aan mee, want je huidige hogere rente staat mogelijk nog enkele jaren vast. Om te kunnen overstappen zal de bank een boeterente in rekening brengen.

Een sigaar uit eigen doos dus? Deels wel, maar toch kan dit interessant zijn. Als je de boete (snel genoeg) kunt terugverdienen kan deze variant zeker aantrekkelijk zijn. Het is een kwestie van de boeterente en een nieuw rentevoorstel opvragen bij de bank en daarna berekenen of dit voordelig is. Hier kan een hypotheekadviseur je goed bij helpen.

Extra aflossen met spaargeld

Geld op je spaarrekening levert nog amper rente op, het is zelfs niet uitgesloten dat we binnenkort met negatieve rente te maken krijgen waardoor je dus moet betalen om je geld op een spaarrekening te hebben staan.

Betaal je relatief veel rente op je hypotheek en heb je spaargeld over dat je niet meteen nodig hebt? Dan kan het lonend zijn om extra af te lossen op je hypotheek. In de meeste gevallen kan er jaarlijks tot 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder boete worden afgelost.

De hypotheekconstructie veranderen

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je -jaren geleden-  ongetwijfeld het beste advies gekregen dat je toen kon krijgen. Maar is dat advies nu nog steeds het beste advies? Jouw situatie is veranderd, de rentes en hypotheekproducten zijn veranderd: misschien betekent dit ook dat de beste oplossing voor jou nu ook anders is geworden?

Oversluiten naar een andere bank

Misschien kun je nog het meeste besparen door over te stappen naar een andere bank. Dit doe je door je gehele lening over te sluiten. Samen met je hypotheekadviseur zoek je uit welke geldverstrekker voor jou een goede combinatie van voorwaarden en rente kan aanbieden.
Ook bij oversluiten speelt een mogelijke boeterente van je huidige bank een belangrijke rol, deskundige begeleiding is dus een must.

Besparen op je hypotheek?

Hierboven zijn vijf verschillende manieren beschreven waarop je dit zou kunnen doen. Het één sluit het ander uiteraard niet uit. Misschien is voor u een combinatie van oversluiten, gedeeltelijk aflossen en de hypotheekconstructie veranderen dé manier om uw hypotheek de opknapbeurt te geven die deze nodig heeft.

Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.