Renteverlenging hypotheek – zo betaalt u nog minder!

renteverlenging hypotheek

Als u een hypotheek hebt afgesloten in 2008 en de rente voor 10 jaar hebt vastgezet, dan ontvangt u dit jaar een verlengingsvoorstel van uw geldverstrekker. Heel veel mensen accepteren dit voorstel klakkeloos en dat is begrijpelijk. Want als u nu 5,5% rente betaalt en u krijgt een voorstel om te verlengen voor 3,0%, dan is dat ook wel heel verleidelijk. Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000,- betaalt u dan ten slotte € 7.500,- minder rente per jaar! Alle reden dus om het formulier gelijk terug te sturen…

of toch niet?

Als ik u vertel dat u nog eens € 15.000,- extra kunt besparen, stuurt u het formulier dan ook meteen terug? Of wilt u dan even de tijd nemen om een onafhankelijke adviseur hiernaar te laten kijken? Vast wel!

U laat grote besparingsmogelijkheden liggen door klakkeloos het rentevoorstel van uw geldverstrekker te accepteren. Onafhankelijke adviseurs kijken namelijk verder dan naar alleen uw huidige geldverstrekker. Natuurlijk zijn er aan het inschakelen hiervan eenmalige kosten verbonden zoals advies,- notaris- en taxatiekosten, maar dit bedrag van rond de € 3.000,- verdient u snel weer terug.

Vergelijking geldverstrekkers

De besparingen komen uit verschillende hoeken. Eerst beoordelen wij als onafhankelijke partij de rentetarieven van verschillende geldverstrekkers en vergelijken dat met uw huidige verstrekker.
We maken berekeningen voor de lange termijn. Een renteverlaging van bijvoorbeeld 0,3% lijkt misschien niet zo veel, maar als u deze rente voor de komende 10 jaar of zelfs langer vastzet, bespaart u uiteindelijk een aanzienlijk bedrag.

Verlaging renteopslag

Verder kijken wij of een eventuele renteopslag verlaagd kan worden. Vaak betaalt u deze opslag als de hypotheek hoog is in verhouding tot de waarde van uw woning. Een voorbeeld: u kocht in 2008 een huis van € 300.000,- en de hypotheek is afgesloten voor hetzelfde bedrag van € 300.000,-. De verhouding hypotheek-waarde is dan 100% en de renteopslag werd vastgesteld op bijvoorbeeld 0,7%. Maar de waarde van uw woning is inmiddels gestegen naar € 335.000,- en de verhouding is daardoor 89% geworden, waardoor de renteopslag met 0,3% daalt.

Complete plaatje

Als we dan toch beoordelen of u minder rente kunt betalen, dan bekijken we ook gelijk of de producten die bij de hypotheek horen, zoals de kapitaal- en overlijdensrisicoverzekering, nog steeds passen bij uw situatie. Bovendien is dit het goede moment om te beoordelen of de huidige hypotheekvorm nog passend is. Misschien was in 2008 een volledig aflossingsvrije hypotheek voor u de beste oplossing, maar is uw situatie dusdanig veranderd waardoor u twijfelt of deze hypotheek te riskant is.

Kortom: een renteverlenging is een goed moment om uw hypotheek in zijn geheel te laten beoordelen door een onafhankelijke adviseur. Om mogelijk veel geld te besparen én om te checken of alles nog past bij uw huidige en toekomstige situatie. En loopt uw rente dit jaar nog niet af? Dan hoeft u niet te wachten. Dan bekijken we alvast op voorhand wat we voor u kunnen besparen. In onze volgende blog gaan wij hier dieper op in.

Meer weten? Bel ons direct en maak vrijblijvend een afspraak!