Ga jij bijna met pensioen?

Als je bijna met pensioen gaat wordt het hoog tijd dat je een aantal belangrijke zaken over je pensioen gaat uitzoeken! Welke mogelijkheden je bijvoorbeeld hebt met je pensioen, wat je allemaal moet doen en niet te vergeten: wat het financieel voor je betekent als je met pensioen gaat.

Welke mogelijkheden heb je als je bijna met pensioen gaat?

Je kunt vaak van alles met je pensioen. Vervroegen, uitstellen, hoog/laag. Het partnerpensioen ruilen voor meer ouderdomspensioen, of juist andersom.

Ga je met pensioen terwijl je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt? Wat veel mensen niet weten is dat het vaak mogelijk is om een deel van je toekomstige pensioen te ruilen voor een tijdelijk extra pensioen als overbrugging totdat je AOW ingaat.

Je lijfrente kun je alvast laten uitkeren, of juist nog uitstellen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. Afhankelijk van het lijfrente-regime waar jouw lijfrente toe behoort kun je deze in één keer of heel korte tijd (oud regime) laten uitkeren, of in een langere periode (nieuw regime).

Er zijn diverse regimes welke op jouw lijfrente van toepassing kunnen zijn en elk regime heeft zijn eigen kenmerken. Het is daarom heel belangrijk dat je advies inwint over welke mogelijkheden er met jouw lijfrente zijn.

Wat moet je allemaal regelen als je bijna met pensioen gaat?

In de praktijk valt het regelen erg mee, zolang je maar weet wat je wilt en -heel belangrijk- op tijd bent met het doorgeven van je keuzes.
Bij veel pensioenuitvoerders geldt de regel dat je je keuzes enkele maanden vooraf (meestal 3 maanden voordat je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt) doorgeeft.

Als je een pensioenverzekering hebt die gebaseerd is op een verzekerd kapitaal of belegging, dan komt er op de pensioendatum een som geld beschikbaar waarmee je een recht op levenslang pensioen moet aankopen. Dit betekent dat je vooraf geen zekerheid hebt over hoe hoog je pensioen wordt, de hoogte is afhankelijk van een aantal factoren waarvan de levensverwachting en rentestand de belangrijkste zijn.

Het AOW-pensioen kun je online via de Sociale Verzekeringsbank aanvragen. Je krijgt hierover ongeveer 5 maanden voor je AOW leeftijd een brief over. Op de website www.svb.nl staat een duidelijke uitleg.

Hoeveel pensioen ga je netto krijgen?

Via www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een indicatie van je netto pensioen op basis van de AOW, je burgerlijke staat en de pensioenen die je via je werkgever hebt opgebouwd.
In deze indicaties wordt geen rekening gehouden met overige zaken zoals je lijfrentes, hypotheekrenteaftrek etc..

Wil je exact weten waar je aan toe bent? Laat dan een Persoonlijk Financieel Overzicht opstellen. Een dergelijk overzicht geeft je inzicht in de ontwikkeling van je financiële situatie.

Waarom een adviseur inschakelen als je bijna met pensioen gaat?

De adviseur helpt je vooral om te zorgen dat je goed voorbereid bent en niets over het hoofd ziet. Vaak wordt er bijvoorbeeld voor gekozen dat als de oudste van een stel (meestal de man) met pensioen gaat, dat de partner (meestal de vrouw) ook stopt met werken.
Het pensioen van de vrouw bouwt dan echter niet meer volledig op en moet ook nog eens vervroegd ingaan waardoor het een stuk lager wordt, daar heeft men vaak vooraf niet bij stilgestaan.

Ook kan een adviseur kan je voorrekenen of het slim is om eerst een tijdje van je spaargeld te leven en daarna je pensioen pas uit te laten keren, of het financieel haalbaar is om eerder te stoppen met werken en of je je vaste lasten zoals je hypotheek nog kunt blijven betalen als je met pensioen gaat.

Als onafhankelijk adviseur kunnen wij daar het marktonderzoek aan toevoegen dat we uitvoeren wanneer pensioenverzekeringen op basis van kapitaal over beleggingen en lijfrenteverzekeringen /bankspaarrekeningen omgezet moeten worden naar een periodieke uitkering van pensioen. Je kunt met dit soort pensioen- en lijfrentebedragen namelijk “shoppen”.

Vast of Variabel?

Wat past beter bij jouw situatie; volledige zekerheid over de hoogte van de pensioenuitkering of een oplossing waarbij de pensioenuitkering (deels) afhankelijk wordt van beleggingen.

Een variabel pensioen is namelijk beleggingsafhankelijk. Dat brengt het risico met zich mee dat je pensioen omlaag gaat, maar dus ook de mogelijkheid dat je juist een hogere pensioenuitkering krijgt.

Ga jij bijna met pensioen?

Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Wij informeren je graag over alle aandachtspunten en mogelijkheden met je pensioen.