Hypotheekadvies nodig? Tip 1: laat je geen WC-eend verkopen!

hypotheekadvies besparen

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Dan volgt nu de volgende stap: de financiering. Die stap is bijna net zo belangrijk; je zit immers nog jarenlang vast aan je hypotheek. Maar hoe kun je dat slim regelen? Bij wie moet je zijn en wat kost dat eigenlijk? Voor veel mensen is het best ingewikkeld om zo’n kosten/batenanalyse goed op een rijtje te krijgen, laat staan om het kaf van het koren te scheiden. Met onze 5 gouden tips kom je zeker een stap verder!

Onze eerste tip: kies voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. 

Jij betaalt!

Sinds 2013 is er een provisieverbod en betaal jij als klant rechtstreeks aan de adviseur voor het geven van hypotheekadvies. Deze maatregel voorkomt dat de adviseur alleen hypotheken aanbiedt waar hij de hoogste provisie voor krijgt. Het provisieverbod geldt voor alle adviseurs: voor onafhankelijke partijen, maar ook voor de adviseurs van banken. Toch lopen de prijzen en voorwaarden voor hypotheken nog altijd behoorlijk uiteen. Het is dus heel zinvol om advieskosten te vergelijken, zodat je weet waar je aan toe bent en niet onnodig teveel betaalt.

En let op; een duurdere adviseur is niet perse een betere adviseur. Vaak zijn de duurdere adviseurs gevestigd op een zogenaamde A-locatie – in het winkelcentrum- en zijn ze bekend van de vele dure reclames op televisie en andere media. En nogmaals; jij betaalt. Je betaalt dus ook mee aan de hoge huisvestingskosten en dure reclames.

Een mooie locatie en gevatte televisie-reclames dragen echt niet bij aan een beter hypotheekadvies.

Er bestaat meer dan WC-eend

Veel mensen gaan voor hypotheekadvies bijna automatisch naar hun eigen bank. Doe dat niet! Een bank “verkoopt” namelijk alleen haar eigen hypotheek (of een zeer beperkt aanbod). Wij noemen dat het “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”-effect. De tientallen andere opties, die misschien veel beter bij jouw situatie zouden passen, blijven helemaal buiten beeld. Dat kan je jaarlijks aardig wat schelen.

Een rekenvoorbeeld: als de rente bij een andere partij bijvoorbeeld 0,25% lager is dan de rente bij jouw eigen bank, dan kost je dat bij een hypotheek van € 300.000,- ieder jaar maar liefst € 750,-.

Wel even checken

Laat je ook niet verleiden om blindelings naar je huisbankier te gaan, omdat je daar als klant met een betaalrekening aantrekkelijke rentekorting zou krijgen. Onafhankelijke adviseurs bieden namelijk vaak exact dezelfde rente en kortingen aan, maar soms tegen gunstiger voorwaarden. Sterker nog; als bijvoorbeeld een betaalrekening nodig is om die korting te krijgen, kunnen wij vaak die rekening ook meteen voor onze klant openen, je hoeft dan dus niet eerst langs het bankkantoor.
Kies daarom voor een onafhankelijke adviseur, die echt alle alternatieven onderzoekt. Kijk wel kritisch naar die onafhankelijkheid: sommige “onafhankelijke” adviseurs werken toch met een beperkt aantal aanbieders. Zij geven dus alsnog geen compleet beeld van alle mogelijkheden. Check dus altijd met hoeveel partijen een adviseur samenwerkt en welke partijen dit zijn!

Maak kennis met Fload

Tot zover onze eerste tip over kosten van hypotheekadvies en waarom en hoe je partijen kunt vergelijken. Volgende week geven we je een tweede gouden tip waarmee je kosten kunt besparen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg: als écht onafhankelijke hypotheekadviseur hebben wij alle informatie in huis waarmee je jouw hypotheek precies op maat kunt maken. Nieuwsgierig? Houd onze andere blogs goed in de gaten. Of kom een keer kosteloos en vrijblijvend kennismaken met Fload.
Bel ons op 010-3138410, stuur een mail: info@fload,nl of vul het contactformulier in.