Hoe laat je je gezin goed verzorgd achter bij overlijden?

Het is geen leuk onderwerp om over na te denken, wat er financieel met je gezin gebeurt als je komt te overlijden. Toch is het iets waar je juist zo vroeg mogelijk mee moet beginnen, juist in de fase van je leven waarin je je niet kunt voorstellen dat zoiets kan gebeuren.

Heb jij het al eens op een rij gezet? In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee in een aantal belangrijke vragen die je graag met je wilt kunnen beantwoorden.

Is er genoeg inkomen voor je gezin als jij overlijdt?

Veel mensen gaan er vanuit dat als ze komen te overlijden, dat er voor hun gezin een nabestaandenpensioen is dat hoog genoeg is om van te kunnen leven. In de praktijk valt dat helaas vaak tegen.

Zet voor jezelf eens op een rij op welk inkomen je gezin kan rekenen als jij er niet meer bent, je kunt daarbij denken aan:

  • Nabestaandenpensioen vanuit de pensioenregeling waaraan je deelneemt via je werkgever
  • Nabestaandenpensioen / nabestaandenlijfrente die je zelf geregeld hebt
  • Een ANW-uitkering
  • Een ANW-hiaatverzekering / nabestaandenoverbruggingspensioen

Wordt de hypotheek voldoende afgelost?

Vroeger was het vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als voorwaarde om een hypotheek te kunnen krijgen. Dat wil helaas niet zeggen dat deze verzekering ook voldoende is om jouw gezin uit de zorgen te helpen, vaak werd namelijk alleen een bedrag verzekerd dat voldoende was om het risico van de bank te beperken.

Bovendien is een overlijdensrisicoverzekering tegenwoordig niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Hoewel juist de hypotheek een heel belangrijk onderdeel is van je financiële huishouding, wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering steeds vaker gezien als overbodig. Hoe heb jij dit geregeld?

Heb je je uitvaart goed verzekerd?

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de € 5.000 en € 7.000. Hoe jonger iemand is, hoe meer belangstelling er vaak is voor een uitvaart, waardoor de kosten dan ook hoger zijn. Is er meer dan een gemiddelde uitvaart gewenst, dan kunnen de kosten ook zomaar oplopen tot € 15.000.

Hoe jonger je bent, hoe lager de premie van een uitvaartverzekering en hoe groter de kans dat de verzekeraar je nog accepteert. Regel dit dus zo vroeg mogelijk, hoe langer je wacht hoe duurder het wordt.

Heb je meer dan genoeg spaargeld waarvan de uitvaart betaald kan worden en is dit spaargeld niet perse nodig voor iets anders? Dan is het misschien overbodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Heb je een passend testament?

Een testament is een juridisch instrument waarmee je kunt zorgen dat jouw nalatenschap zoveel mogelijk op de juiste plek terecht komt, maar ook op welke manier. En dat laatste kan bepalend zijn voor hoeveel belasting de ontvanger moet betalen.

Heb je al een testament en zo ja, hoe lang geleden heb je dat afgesloten? Wetgeving verandert namelijk nogal eens en misschien is er ook het e.e.a. veranderd in jouw situatie?

Hulp nodig?

Het kan best ingewikkeld zijn; vaak moeten de overgebleven gezinsleden het met minder (bruto) inkomen doen, maar betekent dat ook meteen een slechtere financiële situatie? Vaak wordt een deel van de hypotheek afgelost, dus minder woonlasten. Kun je het één tegen het ander wegstrepen? En hoe werkt dat met belastingen en toeslagen?

Als je hulp kunt gebruiken om een goed financieel plan te maken voor het geval jij of je naaste komt te overlijden, dan ben je bij fload aan het juiste adres. Kom gerust eens bij ons langs voor een verhelderend gesprek.

De kosten voor het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening, neem je contact op voor een afspraak? Dit kan via het contactformulier, je kunt ons bellen op 010-3138410 of een mail sturen naar info@fload,nl.